Deutsch Shop Εκθέσεις Links E-Mail Impressum
Συνταγή Αυγοτροφής

Τα σποροφάγα πτηνά μεταβάλλουν την συμπεριφορά τους κατά την περίοδο της αναπαραγωγής: Ξεκινούν να καταναλώνουν μικρά έντομα ή σκουλήκια κατά την άνοιξη, ώστε να λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνης, χρήσιμη στην ανάπτυξη των νεοσσών.

Για τα πουλιά που ζουν εγκλωβισμένα, αυτή η ανάγκη για πρωτεϊνη αντικαθίσταται, παραδοσιακά, από την παροχή αυγοτροφής, η οποία προφανώς δεν περιλαμβάνεται στην φυσική διατροφή των πτηνών (στη φύση τα πουλιά δεν τρώνε αυγά!).

Πως παρασκευάζω την δική μου αυγοτροφή

Επειδή διατηρώ σχετικά μεγάλο αριθμό καναρινιών, αναγκάζομαι να προμηθεύομαι αυγοτροφή του εμπορίου, για να φτιάχνω στο σπίτι το δικό μου μίγμα τροφής για τα πουλιά. Η επιλογή της αυγοτροφής, στην οποία ο καθένας καταλήγει να προσφέρει στα καναρίνια του, είναι πολύ σημαντική απόφαση, και θα διαπιστώσει κανείς ότι κάθε εκτροφέας υποστηρίζει με ιδιαίτερο σθένος τη δική του.

Για μένα, είναι απαραίτητο η αυγοτροφή να περιέχει όσο το δυνατό λιγότερα υποπροϊόντα ψωμιού & μπισκότου - ενώ, αντίθετα, εκτιμώ ότι

χρειάζεται να έχει σχετικά υψηλό ποσοστό πρωτεϊνης (17%-18%), βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, καθώς και ασβέστιο & φώσφορο σε αναλογία 2 ή 3 προς 1.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να είναι από μόνη της όσο πιο κοντά γίνεται σε μια πλήρη διατροφή και να μην απαιτεί πολλά συμπληρώματα, ώστε να απλουστεύεται η συνταγή παρασκευής και να μου εξοικονομεί χρόνο!

Η αυγοτροφή που χρησιμοποιώ εγώ είναι επίσης εντελώς απαλλάγμένη από κάθε λογής ουσίες που μπορεί να χρωματίσουν τα πουλιά - κι αυτό διότι εκτρέφω καναρίνια μωσαϊκού τύπου, και θέλω το πτέρωμά τους να αρχίσει να χρωματίζεται μόνο μετά τις πρώτες 40-50 ημέρες της ζωής τους.

Επίσης, περίεχει ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και βιταμίνες.

Η συνταγή

Μερικά γραμμάρια αυγοτροφής (η ποσότητα να αντιστοιχεί σε μία κουταλιά του γλυκού ανά καναρίνι).

Ρασκ (Rusk) ίσο με 25%-30% της ποσότητας της αυγοτροφής.

Μια κουταλιά του γλυκού ειδικά επεξεργασμένη για πτηνά μαγιά μπύρας με βιταμίνες και μέταλλα, ανά κιλό αυγοτροφής.

Βιταμίνες

Το ρασκ (rusk) είναι ψημένα δημητριακά ειδικά κατεργασμένα ώστε να παρουσιάζουν εξαιρετική απορροφητικότητα. Όσοι το χρησιμοποιούν ξέρουν τι εννοώ. Λίγο ρασκ (rusk) είναι αρκετό για να απορροφήσει νερό ίσο με τρεις φορές τον όγκο του.

1. Βάζω λοιπόν τριπλάσια ποσότητα νερού από το ρασκ (rusk) σε ένα δοχείο.

2. Μέσα στο νερό ρίχνω βιταμίνες, ανάλογα με την ποσότητα που προτείνει ο παρασκευαστής ανά καναρίνι, όπως αναγράφεται στην συσκευασία.

3. Ανακινώ καλά, και αμέσως το νερό αποκτά την απόχρωση που έχουν οι βιταμίνες. (Την περίοδο της προετοιμασίας για την αναπαραγωγή, προσθέτω και κάποια ποσότητα βιταμίνης Ε, ανεξάρτητο σκεύασμα που κυκλοφορεί ελεύθερα στο εμπόριο).

4. Ρίχνω το ρασκ (rusk) μέσα στο νερό και ΠΕΡΙΜΕΝΩ 20'-25' μέχρι να απορροφηθεί καλά και να γίνει μια ομοιογενής αχνοκίτρινη μάζα.

5. Εν τω μεταξύ ανακατεύω την επεξεργασμένη μαγιά μπύρας με την αυγοτροφή. Η μαγιά μπύρας που χρησιμοποιώ δεν είναι τα καθαρά προϊόντα μαγιάς που κυκλοφορούν, αλλά τα ενδυναμωμένα με ιχνοστοιχεία & βιταμίνες σκευάσματα, κατάλληλα για την αναπαραγωγή ή το μεγάλωμα των νεοσσών.

6. Όταν το ρασκ (rusk) είναι έτοιμο το ανακατεύω με την αυγοτροφή και γίνεται ένα υγρό μίγμα με μικρούς σβώλους τροφής, έτοιμο να προσφερθέι στα καναρίνια.

Το ρασκ (rusk) μου εξασφαλίζει ότι η τροφή θα παραμείνει φρέσκια και σχετικά υγρή όσο θα είναι στις ταϊστρες, καθώς και ότι τα καναρίνια θα καταναλώσουν όλη την ποσότητα από βιταμίνες ή ό,τι άλλο πρόσθετο θέλω να βάλω στην αυγοτροφή, όπως περιγράφω παρακάτω.

Παραλλαγές σε ένα θέμα

Εναλλακτικά, προκειμένου να διατηρώ μια ποικιλλία στις γεύσεις - αλλά και να εξασφαλίζω καλύτερη διατροφή σε όσα καναρίνια μου δεν απαιτούν διαφοροποίηση στον τρόπο χρωματισμού - φροντίζω κάθε τόσο να μεταβάλλω την συνταγή, κατά βούληση:

Συχνά αντικαθιστώ την αυγοτροφή του εμπορίου με πραγματικά αυγά. Ιδίως τις πρώτες ημέρες ζωής των νεοσσών (2-15) προτιμώ να βράζω κανονικά αυγά για τα μικρά, ώστε να αυξάνω ελαφρά τα ποσοστά ζωϊκής πρωτεϊνης στην διατροφή τους, τις κρίσιμες αρχικές ημέρες της ανάπτυξής τους.

Το αυγό πρέπει να είναι πολύ καλά βρασμένο (τουλάχιστον 13'-14') ώστε να έχει εξαλειφθεί κάθε ενδεχόμενο μετάδοσης σαλμονέλλας.

Τοποθετείται μαζί με το τσόφλι στο μπλέντερ, καθώς και μαζί με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως - το ψωμί το φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι μου, και είναι ό,τι ακριβώς λέει και το όνομά του: Ολικής αλέσεως - τίποτα άλλο δεν προστίθεται και κανένα από τα θρεπτικά του στοιχεία δεν αφαιρείται (γενικά, θα απέφευγα να βάλω ψωμί του εμπορίου, διότι πιστεύω ότι περιέχει διογκωτικές ουσίες).

Άλλες φορές προσθέτω σπιρουλίνα, ένα από τα θρεπτικότερα συστατικά που τα τελευταία χρόνια έχει συστηματικά και κατά συρροήν προστεθεί στο σιτηρέσιο των καναρινιών μας.

Επίσης, την περίοδο της αναπαραγωγής προσθέτω 5γρ-10γρ γύρης ανά κιλό αυγοτροφής.

Σχεδόν τις μισές φορές, αντικαθιστώ τις βιταμίνες στο ρασκ της αυγοτροφής, με ένα σκεύασμα του εμπορίου ειδικό για πτηνά συντροφιάς, το οποίο είναι βασικά εκχύλισμα σκόρδου + βιταμίνη Κ + φυτικές πρωτεϊνες. Το σκεύασμα αυτό αντικαθιστά τους σπόρους φυτρώματος, και έτσι εκμηδενίζω στην εκτροφή μου τους ενδεχόμενους κινδύνους που διατρέχουν οι σπόροι βλάστησης (μούχλα, βακτήρια κλπ).

Όταν πια έχω ξεκινήσει τον χρωματισμό όλων των καναρινιών μου - και δεν έχω λόγους να προσέχω μήπως κάποιο καταναλώσει τροφή που χρωματίζει - τότε συχνά προσθέτω στην αυγοτροφή τριμμένο καρότο, αντί ρασκ, προκειμένου να διατηρεί υγρό το μίγμα - και καμιά φορά μπορεί να βάζω ψιλοκομμένο αντίδι ή μπρόκολο.

Πολλές φορές, μαγειρεύω και κους-κους και το προσθέτω στην συνταγή, αντί να βάλω ρασκ (rusk). Το κους κους είναι και άριστη τροφή για την περίοδο απογαλακτισμού των νεοσσών, όσο το ράμφος τους δεν μπορεί με απόλυτη επιτυχία να αντιμετωπίσει τους σκληρούς σπόρους.

© Ιωάννης Κουλέτσης