Deutsch Shop Εκθέσεις Links E-Mail Impressum

Σπόροι

Διατροφή σποροφάγων πουλιών

Πολλά πουλιά ανήκουν στην κατηγορία των σποροφάγων πουλιών. Αυτό σημαίνει ότι τα πουλιά αυτά τρέφονται από μια μεγάλη ποικιλία σπόρων. Πάνω από το 50% της μέρας τους το διαθέτουν για την ανεύρεση αυτών των σπόρων, μέσα στο περιβάλλον που ζούνε. Βεβαίως με τα χρόνια, κάθε είδος έχει προσαρμόσει τα όργανα και τον μεταβολισμό του ανάλογα με τα σπόρια που βρίσκει και τρέφεται, στο περιβάλλον όπου ζει. Γι αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ψάξει και να βρει ο κάθε εκτροφέας για το είδος του πουλιού που θα εκθρέψει είναι τι σπόρους μπορούν να βρουν αυτά στο πραγματικό τους περιβάλλον. Ειδικά στ αγριοπούλια και σε πουλιά που προέρχονται από μακρινές χώρες.

Πολλές φορές διαβάζω ερωτήσεις πχ « μπορώ να έχω καναρίνια, καρδερίνες μαζί με παραδείσια ? ». Αν, αυτός που κάνει τέτοια ερώτηση, διάβαζε που ζουν και πως τρέφονται αυτά τα είδη θα καταλάβαινε ότι δεν γίνεται να συμβιώσουν μαζί, κυρίως λόγω διαφορετικής διατροφής.

Τα καναρίνια και οι καρδερίνες χρειάζονται, για την διατροφή τους, ένα μείγμα σπόρων που αποτελείται (περίπου) 50% από ελαιούχους σπόρους και 50% αμυλούχους σπόρους . Αντίθετα τα παραδείσια πχ από τη Αυστραλία τρέφονται με 100% αμυλούχους σπόρους. Αν εμείς τα συντηρούμε με τροφές που είναι άγνωστες στον οργανισμό τους, θα ξεκινήσουν προβλήματα με κατάληξη τον θάνατο.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι για να κατέχουμε ή να εκτρέφουμε πουλιά η πιο βασική προϋπόθεση είναι να γνωρίζουμε να τα ….. θρέφουμε (εκ-τροφέας). Επίσης, διάφορες έρευνες μας αποκάλυψαν ότι είναι πιο υγιεινό να ξεφλουδίζει τους σπόρους μόνο του το πουλί. Γι αυτό, ευτυχώς, δεν έχουν καθιερωθεί στην διατροφή τους τα διάφορα σκευάσματα (pellets) όπου όλα τα απαραίτητα συστατικά διατροφής τους βρίσκονται αλεσμένα, υπό την μορφή κροκέτας.

Αν παρατηρήσουμε τ άγρια πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον, θα δούμε ότι βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει η περίοδος αναπαραγωγής τους είναι η τροφή.

Όταν τα πουλιά αρχίσουν να βρίσκουν άφθονη τροφή και σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα, ξεκινά και η περίοδος ζευγαρώματος τους. Αυτό αρχίζει με το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό της άνοιξης. Τις ίδιες συνθήκες πρέπει και μείς να «προσομοιώνουμε» στον χώρο μας, κάθε εποχή, για να έχουμε μια σωστή και πετυχημένη εκτροφή. Μόνο ένα ισορροπημένο μείγμα σπόρων δίνει όλα τα λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που χρειάζονται για να τρέφονται σωστά. Στην περίοδο αναπαραγωγής, θα παρατηρήσουμε, ότι τα πουλιά τρέφονται με βλαστάρια φυτών και μικρά έντομα. Αυτά είναι τροφές που περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και βιταμινών, απαραίτητα την περίοδο της αναπαραγωγής. Μέσα από τέτοιες παρατηρήσεις καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να παρέχουμε στα πουλιά διαφορετικά μείγματα σπόρων κάθε εποχή (αναπαραγωγή, πτερόροια, Χειμώνα) καθώς και τα συμπληρώματα διατροφής τους.

Οι εποχές είναι ο πιο βασικός παράγοντας, όμως υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο το θέμα της διατροφής τους. Εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος εκτροφής (κρύο – ζέστη), ατομικά κλουβιά ή κλούβες (άσκηση), αριθμός πουλιών ανά κλούβα (στρες – μάχη για την τροφή), είναι κάποιοι από τους επόμενους παράγοντες που θα ολοκληρώσουν την «συνταγή» της διατροφής τους. Για παράδειγμα, αν εκτρέφουμε πουλιά σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να τους χορηγούμε παραπάνω ποσότητα ελαιούχων σπόρων (άσπρη περίλλα, ηλιόσπορους κλπ) κατά την διάρκεια του χειμώνα, απ ότι αν τα εκτρέφουμε σ εσωτερικό χώρο. Ο λόγος είναι απλός, τα λιπαρά οξέα που περιέχουν αυτοί οι σπόροι προσφέρουν τις επιπλέον θερμίδες που χρειάζονται τα πουλιά για ν ανταπεξέλθουν στο κρύο. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τα πουλιά χρειάζονται «ενέργεια». Σπόροι πλούσιοι σε υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι αυτή την εποχή. Τέτοιοι σπόροι είναι οι αμυλούχοι σπόροι (βρώμη κλπ)

Την ίδια εποχή απαραίτητη είναι και η «αντοχή». Άρα επιλέγουμε και ελαιούχους σπόρους που έχουν παραπάνω ποσοστά πρωτεϊνών, αμινοξέων και λιπαρών οξέων. Τέτοιοι είναι το νίζερ, η περίλλα, το σουσάμι, η καμελίνα, το αγκάθι και η παπαρούνα.

Οι τρείς φάσεις που χωρίζεται η διατροφή είναι

1. Ηρεμία – Χειμώνας.

Ανάγκη για συντήρηση.

2. Αναπαραγωγή

Αυξανόμενη ανάγκη για ζευγάρωμα, Ζευγάρωμα, Τάϊσμα νεοσσών. Ανάπτυξη νεοσσών – Απογαλακτισμός.

3. Πτερόροια.

Μικρότερη ανάγκη πρωτεϊνών, αλλά μεγαλύτερη ανάγκη αμινοξέων από την εποχή της αναπαραγωγής. Αυξημένη ανάγκη σε λιπαρά οξέα.

Βασικές θρεπτικές ουσίες

Λίπος

Πρωτεΐνες

Υδατάνθρακες

Λίπος

Είναι η βασική ενεργειακή αποθήκη των κυττάρων.

Mαζί με τις υπόλοιπες θρεπτικές του ουσίες περιέχει την περισσότερη ενέργεια, 2 – 3 φορές περισσότερη από τους υδατάνθρακες.

Το λίπος είναι ο διαλύτης ορισμένων βιταμινών (λιποδιαλυτές). Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μπορεί να τις χρησιμοποιήσει μόνο αν έχει αρκετό λίπος.

Το σώμα χρησιμοποιεί το λίπος ως «ντεπόζιτο ενέργειας». Αυτά τα ντεπόζιτα αποθηκεύουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και προστατεύουν ευαίσθητα όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά.

Λίπος είναι μια σύνδεση της γλυκερίνης και του λιπαρού οξέος.

Πολλά από τα λιπαρά οξέα ο οργανισμός μπορεί να τα παράγει μόνος του. Κάποια όμως όχι, αυτά ονομάζονται «ουσιαστικά λιπαρά» και είναι ζωτικής σημασίας. Αυτήν την ανάγκη του οργανισμού, προσπαθούμε να καλύψουμε με την διατροφή.

Η αξία των τροφίμων είναι παράλληλη με το ποσοστό «ουσιαστικών λιπαρών» που περιέχουν.

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι αλυσίδες μορίων στην δομή των οποίων μπορούν να λαμβάνουν μέρος μέχρι και 20 διαφορετικές βασικές ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις είναι τα αμινοξέα.

Η σημασία των πρωτεϊνών, ως ενεργειακό προμηθευτή απέναντι στους υδατάνθρακες και το λίπος είναι πολύ μικρή.

Οι πρωτεΐνες δεν μπορούν ν αντικατασταθούν από κανένα άλλο υλικό.

Σε μορφή αμινοξέων, οι πρωτεΐνες δίνουν τα απαραίτητα υλικά για την ανάπλαση κυττάρων (ανάπτυξη σώματος), αύξηση και αντοχή πτερώματος (πτερόροια), παραγωγή σπέρματος ή αυγών
Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται στους μονοσακχαρίτες και στους πολυσακχαρίτες.

Στον οργανισμό υπάρχουν σε ποσοστό 1 - 1,5%. Στα κύτταρα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο.

Οι υδατάνθρακες «επιφυλακής» αποθηκεύονται στους μύες και στο συκώτι.

Οι υδατάνθρακες είναι μια άμεσα διαθέσιμη πηγή ενέργειας.

Λόγω του υψηλού ποσοστού τους στην διατροφή, είναι κύρια πηγή ενέργειας.

Oρυκτά υλικά

Πολλά ορυκτά υλικά είναι απαραίτητα από τον οργανισμό των πουλιών και πρέπει να καταναλώνονται μαζί με τις τροφές.

Η ανάγκες για την κατανάλωση ορυκτών υλικών αυξάνεται, σαφώς, στις περιόδους αναπαραγωγής, ανάπτυξης και πτερόροιας.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι απολύτως απαραίτητες για τον οργανισμό και μπορούν να παρασκευαστούν, κάποιες, από αυτόν (πχ από προβιταμίνες).

Οι βιταμίνες είναι αποτελεσματικές σε μικρές ποσότητες. Σε περίπτωση έλλειψης τους οδηγούμαστε σε ασθένειες (αβιταμίνωση).

Η ανάγκη για βιταμίνες είναι αυξημένη σε περιόδους αναπαραγωγής, ανάπτυξης και πτερόροιας. Το ίδιο ισχύει και σε περιόδους όπου σταματά η σύνθεση τους ή η χορήγηση τους (ασθένεια, έλλειψη ηλιακού φωτός, κλπ).

Οι βιταμίνες χαρακτηρίζονται, ανάλογα με τον τρόπο διάλυσης τους στον οργανισμό, σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές.

Λιποδιαλυτές είναι οι A, D, και Κ. Υδατοδιαλυτές είναι η C, βιοτίνη, Β1, Β2, Β6, Β12.

Ανάλογα με τα θρεπτικά συστατικά και τα ποσοστά που τα περιέχουν οι σπόροι, τους χωρίζουμε σε ΕΛΑΙΟΥΧΟΥΣ και ΑΜΥΛΟΥΧΟΥΣ.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με σπόρους μέσα από τους οποίους θα βρούμε την τροφή που χρειάζονται τα πουλιά μας.

ΕΛΑΙΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

Chia

Αγκάθι Μαρίας

Γαïδουράνκαθο

Ζοχός

Ηλιόσπορος

Καμελίνα

Καναβούρι

Περίλλα καφέ

Περίλλα λευκή

Κερί νύχτας

Κίτρινος Λιναρόσπορος

Κόκκινο Ρούπσεν

Λευκοί σπόροι σαλάτας

Λιναρόσπορος

Μαύροι σπόροι σαλάτας

Νίζερ

Ξεφλουδισμένοι ηλιόσποροι

Ξεφλουδισμένο σουσάμι

Παπαρούνα

Παπαρούνα Ιμαλαϊων

Ρούπσεν

Σπόροι τριφυλλιού

ΑΜΥΛΟΥΧΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

Ασπούρι (Καναρινόσπορος)

Βρώμη

Σπασμένη βρώμη

Ιαπωνικό κεχρί

Κεχρί Μάννα

Κεχρί Πλάτα

Κεχρί Σενεγάλης

Σιτάρι

Ξεφλουδισμένο σιτάρι

Σπόροι χλόης, ψιλοί

Σπόροι χλόης, χοντροί

Σπόροι χλόης Knaul

Χλόη Timothe

Σπόροι αγριόχορτου

Ασπούρι (Καναρινόσπορος)
Canary Seed
Ανήκει στους αμυλούχους σπόρους.
Πρωτείνες 15,1%
Λίπος 6,1%
Υδατάνθρακες 56%
Ασβέστιο 0,05%
Φώσφορος 0,55%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:11

Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ο βασικότερος σπόρος σε οποιοδήποτε μείγμα σπόρων. Μειονέκτημα του, η πλήρης έλλειψη του ουσιαστικού αμινοξέους, κυστίνη

Βρώμη (Ξεφλουδισμένη)
Oats
Ανήκει στους αμυλούχους σπόρους.
Πρωτείνες 13,9%
Λίπος 8,0%
Υδατάνθρακες 64,2%
Ασβέστιο 0,08%
Φώσφορος 0,34%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:4,3

Η βρώμη είναι κατάλληλη την περίοδο της ανάπτυξης. Η βρώμη περιέχει το σημαντικό αμινοξύ κυστίνη.

Κεχρί σενεγάλης
Millet Senegalis
Ανήκει στους αμυλούχους σπόρους.
Πρωτείνες 11,1%
Λίπος 3,7%
Υδατάνθρακες 59,8%
Ασβέστιο 0,03%
Φώσφορος 0,32%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:10,6

Ευκολόπεπτοι σπόροι, πλούσιοι σε υδατάνθρακες.

Ιαπωνικό κεχρί
Κεχρί πλάτα
Κεχρί μάννα
Millet Japanese
Millet Plata
Millet Manna
Σιτάρι
Wheat
Ανήκει στους αμυλούχους σπόρους.
Πρωτείνες 11,5%
Λίπος 2,4%
Υδατάνθρακες 57,8%
Ασβέστιο 0,04%
Φώσφορος 0,30%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:7,5

Περιέχει υψηλά ποσοστά αμινοξέων. Εξαιρετικά χρήσιμο κατά την περίοδο της πτερόροιας.

Σπόροι χλόης, ψιλοί
Grass Seed fine
Ανήκει στους αμυλούχους σπόρους.
Πρωτείνες 12,3%
Λίπος 1,6%
Υδατάνθρακες 52,3%
Ασβέστιο 0,04%
Φώσφορος 0,30%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:7,5

Σπόροι αγριόχορτου
Weed Seed
Ανήκει στους αμυλούχους σπόρους.
Πρωτείνες 12,3%
Λίπος 1,1%
Υδατάνθρακες 52,3%
Ασβέστιο 0,05%
Φώσφορος 0,30%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:6,0

Τσία ή Κία
Chiaseed
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.

Η περιεκτικότητά του κυρίως είναι 20% πρωτεΐνη, 25% φυτικές ίνες, και 34% έλαια (εκ των οποίων 64% περίπου είναι τα άκρως απαραίτητα για τον οργανισμό λιπαρά οξέα Ωμέγα-3). Βασικό χαρακτηριστικό της Τσία είναι ότι όταν έρθει σε επαφή με υγρά τότε αποκτά μια κολλώδη μορφή (ζελέ). Αποτέλεσμα αυτού είναι μόλις καταναλωθεί από τα πουλιά να προσκολλάται στα εσωτερικά τοιχώματα του στομάχου και να δημιουργεί ένα προστατευτικό φλοιό που εμποδίζει την ανάπτυξη βλαβερών βακτηριδίων. Αν και φυσικά δεν είναι φάρμακο, η Τσία αποτελεί μοναδικό διατροφικό συμπλήρωμα πρόληψης κατά των κοκκιδίων.

Περίλλα
Perilla
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.

Πρωτείνες Λίπος

Σπόροι πλούσιοι σε λιπαρά οξέα. Λέγεται, ότι το λάδι της περίλας είναι θαυματουργό φάρμακο.

20% 42%

Περίλλα λευκή
Περίλλα καφέ
Perilla bright
Perilla brown
Ρούπσεν κόκκινο/μαύρο
Rubsen red
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.

Πρωτείνες Λίπος Υδατάνθρακες

20% 42,6% 17,8%

Το ρούπσεν έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία. Εκτός αυτού έχει μεγάλο ποσοστό λουτεïνης που βοηθά στην ανάδειξη του κίτρινου χρώματος στο πτέρωμα.

Ρούπσεν μαύρο
Ρούπσεν κόκκινο
Rubsen black
Rubsen red
Αγκάθι Μαρίας
Mary Thistel
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.
Πρωτείνες 16,8%
Λίπος 23,9%
Υδατάνθρακες 31,8%
Ασβέστιο 0,73%
Φώσφορος 0,73%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:1

Έρευνες απέδειξαν ότι αυτός ο σπόρος περιέχει ενεργές ουσίες που εξουδετερώνουν τις τοξίνες προστατεύοντας το συκώτι. Επίσης βοηθά στην γρήγορη ανάπλαση των μολυσμένων κυττάρων του συκωτιού. 

Γαïδουράνκαθο
Thistel real
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.
Πρωτείνες 16%
Λίπος 23%
Υδατάνθρακες 17%
Ασβέστιο 0,70%
Φώσφορος 0,70%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:1

Είναι γνωστό ότι το γαïδουράνκαθο βοηθά στην ανάπτυξη και συμβάλει στην καλή υγεία των πουλιών.

Ηλιόσπορος
Sunflower cores
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.

Ασβέστιο Φώσφορος

Πρωτείνες Λίπος Υδατάνθρακες

22,5% 49% 12,3%

0,10% 0,62%

Αναλογία-Ασβέστιο-Φώσφορος

1:6,2
Ηλιόσπορος ξεφλουδισμένος
Ηλιόσπορος
Ηλιόσπορος μαύρος
Sunflower cores black
Sunflower cores
Sunflower cores peeled
Καμελίνα
Gold of Pleasure
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.

Πρωτείνες: 20%, Λίπος: 35%, Υδατάνθρακες: 13,1%

Είναι ένας αρκετά ελαιώδης σπόρος (37% του βάρους της), ο οποίος στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους ως καύσιμη ύλη για τα λυχνάρια. Στις μέρες μας, η καμελίνα αποτελεί ένα εξαιρετικό διατροφικό συμπλήρωμα επειδή περιέχει μια μοναδική ισορροπία από λιπαρά οξέα - μεταξύ των οποίων και τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3, τα οποία δεν μπορεί να δημιουργήσει το σώμα από μόνο του, άρα πρέπει να τα προσλαμβάνει από την καθημερινή του διατροφή. Τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 έχουν
αντιυπερτασική δράση και μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικές παθήσεις κατά 50%. Η κατανάλωσή τους συντελεί επίσης στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Ακόμα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συντελούν στην αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στα οστά και κατά συνέπεια συντελούν στην προφύλαξη της πυκνότητας των οστών και στην παραγωγή πιο γερών αυγών.
Σπόροι σαλάτας
Salad Seed
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.

Πρωτείνες: 28,8%, Λίπος : 35,8% Υδατάνθρακες: 11,2%

Σπόροι σαλάτας, μαύροι
Σπόροι σαλάτας, λευκοί
Salad Seed black
Salad Seed white

Σπόροι με πολύ υψηλά ποσοστά πρωτεïνών.

Καναβούρι
Hemp
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.
Πρωτείνες 20,2%
Λίπος 42,2%
Υδατάνθρακες 4,2%
Ασβέστιο 1,46%
Φώσφορος 0,854%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1,7:1

Λέγεται ότι το καναβούρι βοηθά τα πουλιά στο «πύρωμα». Η υπερβολική κατανάλωση του δημιουργεί προβλήματα στον μεταβολισμό.

Λιναρόσπορος
Lin Seed
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.
Πρωτείνες 24,4%
Λίπος 30,9%
Υδατάνθρακες 22,3%
Ασβέστιο 0,23%
Φώσφορος 0,66%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:2,9

Σπόρος με μεγάλο ποσοστό πρωτεïνών. Βοηθάει στα εντερικά προβλήματα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λάδι βοηθά στην αποβολή βλαβερών ουσιών ευκολότερα.

Νίζερ
Niger Seed
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.
Πρωτείνες 20,7%
Λίπος 42,2%
Υδατάνθρακες 13,1%
Ασβέστιο 0,43%
Φώσφορος 0,65%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1:1,5

Σουσάμι
Sesam
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.
Πρωτείνες 20,9%
Λίπος 50%
Υδατάνθρακες 13,6%
Ασβέστιο 1,3%
Φώσφορος 0,72%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1,8:1

Σπόροι με πολλή καλή αναλογία ασβεστίου – φωσφόρου.

Παπαρούνα
Poppy
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.
Πρωτείνες 20,2%
Λίπος 42,2%
Υδατάνθρακες 4,2%
Ασβέστιο 1,46%
Φώσφορος 0,854%
Αναλογία-Ασβέστιο-
Φώσφορος 1,7:1

Σπόροι με πολλή καλή αναλογία ασβεστίου – φωσφόρου.

Πρωτείνες Λίπος Υδατάνθρακες Ασβέστιο Φώσφορος

Κερί νύχτας
Night Candel (Oenothera biennis)
Ανήκει στους ελαιούχους σπόρους.
Πρωτείνες 19%
Λίπος 30%
Υδατάνθρακες 20%

Musewald Αλέξανδρος ©